Tápanyag körforgás az aquapóniában

18. 9. 2020

Mialatt a Föld lakosságának száma évente több millióval növekszik, a növénytermesztésre kihasználható területeket már nem nagyon lehet bővíteni. A szárazság és a talaj helytelen kezelése óriási nehézségekkel állít szembe minket. Ezért nagyon fontos, hogy olyan gazdálkodási módszereket keressünk, amelyek környezetkímélőek és ezzel egyidejűleg megfelelő mennyiségű jó minőségű élelmiszert képesek kiprodukálni. Nagy lehetőségek rejlenek éppen az aquapóniás rendszerekben.

Pontosan hogyan is működik az aquapónia?

Sokan biztosan tudják, hogy az aquapónia a növények és a halak szimbiózisa. Viszont nem szabad elfeledkeznünk a baktériumokról sem, hiszen a munka nagy részét ők végzik el. A nitrifikációs baktériumok nagyon fontos szerepet töltenek be az aquapóniás rendszerben. Lehetővé teszik a halakra nézve mérgező ammónia kiszűrését a vízből és annak átalakítását nitrátokra, amelyeket aztán a növények képesek felszívni.

Leggyakrabban a Nitrosomonas spp. és Nitrobacter spp. baktériumokkal találkozhatunk. Az ábra jobb felső sarkában látható: a halak ammóniát termelnek (NH3), miközben egy része ammónium kationná (NH 4+) ionizálódik.

Az ábra jobb és bal alsó része a bioszűrőkben lévő nitrifikációs baktériumokat ábrázolja, amelyek az ammóniát (NH3) nitritté (NO2-), majd nitráttá (NO3-) alakítják. 

Az ábra bal felső sarkában látható, hogy a növények a nátriumot NH4+ és NO3- formában képesek elnyelni.

Mivel a növények részére nagyon fontos a nagy mennyiségű nátrium, melynek előnyben részesített formája az NO3-, az ilyen, hasznos nitrifikációs baktériumokat támogató irányított rendszerek, képesek javítani a rendszer fenntarthatóságát és növelik a terméshozamot.

EGYÉB CIKKEK

MINDEN CIKK
calendar-fullcrossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram