Szakgyakorlat

2. 10. 2019

Szakgyakorlat avagy Hogy néz ki az aquapónia üzem közben

Szívesen visszaemlékeznék első napjaimra az aquapóniás farmon. Bátortalanul belépnek az új környezetben és nem tudják, hogy mi vár Önökre. Végül azonban ez nem egy katasztrófa, csak egyszerű mérésekről van szó. Ez pár nap alatt rutinná válik. Minden nap ugyanis le kell mérni a fontos paramétereket, mint a víz hőmérsékletét, a környezeti hőmérsékletet és a levegő nedvességtartalmát, pH, nitrát- és nitrittartalmat, és nem utolsósorban az ammóniát.

Ezek a mérések nem igényelnek nagy erőbedobást, és a hibázás kockázata is alacsony. Természetesen megtörténhet, hogy méréskor rosszul számolja meg a cseppeket és nem biztos abban, hogy 5 vagy 4 volt-e, de emiatt a fejét nem szegi senki. Először fokozott figyelmet kell szentelni mindennek, de idővel ez a folyamat annyira természetessé válik, hogy már szinte csukott szemmel is tud majd dolgozni. Amikor már ezeket a dolgokat megtanulta, bizonyos kézzel végzett munka is sorra kerül - ahogy ezt egy bölcs ember tanította nekem - az aquapóniás legyen egy kicsit „ezermester“. És akkor jön egy A alakú kültéri készlet felépítése.

Hogy ez esztétikailag és funkcionalitásában is megfelelő legyen, sokat kellett szorgoskodnunk, izzadnunk és megfeszítve túlóráznunk. Csövek mázolása, ragasztása és ezután jött az összeszerelés. Idegtépő helyzet volt az a pillanat, amikor felengedtük a rendszert vízzel. Ez az a pillanat, amikor eldől, minden megbízhatóan össze lett-e ragasztva, nem szivárog-e valahol valami. A rendszert el kellett készíteni bizonyos időpontig, mivel vizuális segédeszközként szolgál majd az aquapónia iránt érdeklődők oktatásában és képzésében - hobbi, amit a Forbes a jövő hivatásaként említett.

Nincs igazán kézügyességem, ezért nagyon hálás vagyok mesteremnek, kollégámnak és barátomnak, aki a gyakorlatom egész ideje alatt támogatott engem. Aki nem félt a kézi munkákhoz sem közel engedni engem, mert a saját tapasztalat az egyetlen biztos módja annak, hogy új szaktudásra tegyünk szert. Köszönöm neked, Mirek Fojtík, amit megtanítottál nekem, és azt, hogy kialakítottál számomra egy kellemes munkahelyet, amelyet munka után gyakran esti pihenővel és pizzával tettünk még élvezetesebbé.

És végül még szeretném megköszönni a Future Farming s.r.o. cégnek szakmai praxisom gyakorlati részének közvetítését, és a Flenexa Plus s.r.o. cég segítségét.

EGYÉB CIKKEK

MINDEN CIKK
calendar-fullcrossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram