Csapadékhiány és az aquapónia, mint megoldás

18. 9. 2020

A csapadékhiány már nem csupán egy alá nem támasztott elmélet, de a csupasz valóság. Nézzük meg egy kicsit közelebbről ezt a problémát, és utána fontoljuk meg az előnyöket, amelyeket az aquapónia nyújtani tud nekünk.

A Cseh Hidrometeorológiai Intézet statisztikai adatai szerint az évi csapadékösszeg 2018-ban 23 %-kal volt a hosszú éves átlag (1961-1990) alatt. Tehát olyan korban élünk, amikor kevesebb eső esik. Eltűnnek a rendszeres esős időszakok, és helyükbe inkább viharok és heves esőzések lépnek. Ez magával hozza, hogy rövid idő alatta nagymennyiségű csapadék érkezik - ez különböző csapásokkal jár, amelyekre nem vagyunk felkészülve, és a jelenlegi talajművelési módszerek ezen problémák megoldásában nem segítenek, sőt. Ha a termőföldek állapotához és a mezőgazdasági módszerekhez még hozzáadjuk a „kitartó gondoskodással“ sújtott tájat, kézenfekvő, hogy a talaj és a táj nem tudja befogadni a lehullott csapadékot. A szántóföldek túlnyomó részén a sekélyen gyökerező növények monokultúrás termesztése a jellemző, ami tovább rontja az így is komoly problémát okozó eróziót. Ha mindezt összefoglaljuk, akkor a lehullott esővíz egyszerűen továbbömlik, és magával sodorja a termékeny termőtalajt.

„A fák tartják a mennyboltot! Ha eltűnik az erdő, a mennybolt tetője leomlik. A természet és az ember együtt pusztulnak el.“

Így szól egy indián közmondás. Az indiánok jól tudták, mennyire fontosak az erdők, mert párologtatásukkal nedvesítik a levegőt. Egyetlen felnőtt fa egy forró nyári napon körülbelül 500–2 000 liter vizet képes transzpirálni, és ezzel telíti a levegőt. Ez viszont nemcsak az adott terület mikroklímáját befolyásolja, de ez a tényező globális szempontból is segít a további esőfelhők kialakulásában, így visszahozza az áldásos esőt és az életadó vizet a területre.

Hogyan függ ez össze az aquapóniával? Nagyon egyszerűen... Az aquapóniás rendszer legjelentősebb és leghasznosabb előnye, hogy a hagyományos termesztéssel összevetve 90-95 %-kal kevesebb vizet igényel. És miért éppen az aquapónia, és nem egy más, hasonló hidropónia?

Nagyon fontos vonatkozás, amelyben az aquapónia eltér a hidropóniától, hogy a felhasznált víz folyamatosan kering a rendszerben. A rendszerbe bemenő alapanyag és tápforrás a haltakarmány. A víz szűrése mechanikus szűrőn keresztül történik, majd eljut az úgynevezett bioszűrőre, ahol nitrifikáló baktériumok kerülnek a folyamatba. Ezek az ammóniát nitrátokra bontják, amelyeket a kiültetett növények gyökérrendszere dolgoz fel és használ. Az utolsó fázis tehát a növények gyökerein keresztüli szűrés, amikor a növények átveszik a szükséges tápanyagokat, és a tiszta víz visszajut a haltartályokba. A hidropóniában műtrágyát használnak, úgynevezett tápoldat jön létre. Az aquapóniában nem alkalmazható vegyszeres permetezés, mert ez felborítaná a jelenlévő organizmusok harmonikus viszonyát. Míg a hidropóniában a peszticidek alkalmazása egyre gyakoribb. Például egy Thaiföldön végzett hidropóniás termesztésű zöldségek vizsgálatának

eredményei alapján a minták több mint 63 % tartalmazott a megengedettnél nagyobb mértékben peszticideket. Ez az oka annak, hogy miért inkább az aquapóniát érdemes választani! És mialatt ésszerűen takarékoskodunk a vízzel, összpontosíthatunk a talaj revitalizációjára és felépülésére, az erdők újraültetésére és olyan további megoldások keresésére, amelyek segítenek a földjeinknek, hogy újra képesek legyenek megtartani a megfelelő mennyiségű vizet.

Aquaponic is the Answer

-Kristián Božik

EGYÉB CIKKEK

MINDEN CIKK
calendar-fullcrossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram