Biodiverzitás csökkenés

18. 9. 2020

Miközben a világ népessége évről évre növekszik, a többi élőlény szinte szó szerint a szemünk előtt tűnik el bolygónkról. Kihalásukért nagyrészt éppen az ember a felelős. A leginkább veszélyeztetett csoport a rovarok. A rovarok előfordulásának csökkenése majdnem nyolcszor akkora, mint a madaraké vagy az emlősöké. A fajták közel 40 %-a a kihalás küszöbén áll és 30 %-a pedig veszélyeztetett. Különböző országokban végzett tudományos kutatások megegyeznek abban, hogy ha a kihalás a jelenlegihez hasonló gyorsasággal fog folytatódni, száz év múlva bolygónkról minden rovar eltűnik. Mit is jelentene ez valójában?

A rovarok az állatvilág legnépesebb osztálya, és emellett a legkevésbé feltárt élővilág. Ilyen nagy csoport kihalásának következményei számunkra eddig elképzelhetetlenek. A rovarok ugyanis nagyon fontos szerepet töltenek be az élelmiszerláncban, de legfőképp gondoskodnak a növények beporzásáról. A rovarok által végzett beporzás nélkül a növények nagy része nem hoz termést.

ábra Forrás: https://www.worldatlas.com/articles/how-many-species-of-

Ha nem változtatunk élelmiszer termelésünk módszerein, a rovarok a jövő évszázad folyamán kihalnak.

A Biological Conservation folyóiratban közölt tudományos tanulmány szerint a rovarok előfordulásának csökkenését elsősorban a mezőgazdaság intenzitásának növelése okozza. A terméshozam növelése és a kártevők szabályozása érdekében a termőföldeket nagy mennyiségű növényvédő szerekkel permetezik, amelyek viszont kihatnak az ártalmatlan fajok idegrendszerére is. További probléma a monokultúrás termesztés, a kisebb táblaközi sávok és táblavégi fordulók eltűnése, amelyek rovarrejtekhelyként szolgáltak. Ezt támasztják alá a Nagy Britanniában végzett tanulmányok is, melyek szerint 2000. és 2009. évek között a mezőgazdasági területekről eltűnt a lepkék és éjjeli lepkék 58 %-a. A mezőgazdaság intenzitásának fokozását a méhek is megszenvedik.

Amennyiben a természetet és az élelmiszerforrásokat meg akarjuk őrizni utódainknak, mielőbb megoldást kell találnunk a mezőgazdaság megváltoztatására - még mielőtt késő lenne.

EGYÉB CIKKEK

MINDEN CIKK
calendar-fullcrossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram