Az aquapónia az élemiszertermesztés jövője

Ez nem túlzott állítás. Mindnyájan látjuk, hogy mennyire romlanak az élelmiszertermesztés feltételei a hagyományos mezőgazdaságban. Tűnnek el az egészséges termőföldek, megmunkálásuk egyre drágul és csak óriási állami támogatásokkal tarthatók fenn. Az aquapónia büszke alternatívája a hagyományos mezőgazdaságnak, és arra törekszik, hogy pár év múlva egyenértékű partnerként álljon az oldalán.

MIÉRT AQUAPÓNIA?

Az aquapónia egy új technológia rendszer, amely összeköti a haltenyésztést és a növénytermesztést. A halak trágyát biztosítanak a növényeknek és a növények pedig tisztítják a vizet a halak számára. Sem műtrágyára, sem más mezőgazdasági vegyszerre nincs szükség. A rendszer közel 95 %-kal kevesebb vizet használ fel, mint más termesztési módszer.

A termés teljesen független az időjárástól és a klímától, és egész évben elérhető. A termékek nagyon egészségesek, tápanyagban gazdagok, és a hozam összehasonlíthatatlan a hagyományos mezőgazdaságban elért eredményekkel.

AQUAPÓNIÁS CIKLUS

Egy zárt, ellenőrzött, mesterségesen megvilágított,
levegő- és víz körforgású, vízszűrős rendszerről van szó.

1

Növények

A növények elsősorban a vizet tisztítják, hogy az visszakerülhessen a halakhoz. A növények gyökérzete a vízben sűrű hajszálgyökér-hálózatot fejleszt ki, amely hatékonyan felszívja növények egészséges növekedéséhez szükséges tápanyagokat. Ezzel egyidejűleg a vízből eltüntetik a nitrogénvegyületeket, amelyek a halakra nézve károsak. Az elegendő tápanyagnak és a pontosan beállított feltételeknek köszönhetően a növények növekedése mintegy 30 %-kal gyorsabb, mint a talajban.

2

Halak

Az aquapóniás ciklusban a halak az ürülékükkel biztosítják a növények táplálását. Az állatok mindig trágyázták a növényeket, és a növények pedig táplálékként szolgáltak nekik. A mai mezőgazdaság ezt az alapelvet elfeledte, és nemsoká ráébredünk, hogy ez nem volt bölcs dolog. A műtrágyával ellentétben itt nagyon sok elem található. Amíg a műtrágyák elsősorban NPK bázisúak, az aquapóniában a tápoldat több mint 50 elemet és szerves vegyületet tartalmaz. A növények ilyen módon gazdag tápanyagellátást kapnak, ami vitalitásukban és tápértékükben mutatkozik meg.

3

Baktériumok

A baktériumok gondoskodnak a tápoldat létrehozásáról a növények részére. Az első baktériumlebomlásra a halak beleiben kerül sor, utána jön a kétfázisú bakteriális bomlás a felfogó szűrökön, és csak ez után lesz kész a növények tápoldata. Ez az oldat éppolyan természetesen keletkezik, mint a természetes ökoszisztémákban, és ezen felül olyan univerzális oldatról van szó, amellyel a növényeket nem lehet túladagolni.

AZ AQUAPÓNIA ELŐNYEI

Egészséges étkezés

A leggyakoribb ok, miért választják az emberek az aquapóniát. Az élelmiszerláncokkal szemben ezzel a módszerrel az emberi egészségre biztonságos, vegyszermentes és kiváló minőségű élelmiszerekhez jutnak. Ez az egyik legjobb megoldás, hogyan „állítsunk elő“ saját ételeket.

Energiamegtakarítás

Az aquapóniás rendszer főleg energiatakarékos jellege miatt ismert. Tekintettel a rendszer minimális karbantartásigényére 70 %-os energiamegtakarítást biztosít a hagyományos kertészettel szemben.

Attraktív bevételi forrás

Ha az aquapóniás rendszerrel nem csak saját élelmiszerellátását célozza meg, akkor jelentősen növelni tudja pénzbevételét. Az élelmiszertermelés növelésével a felesleget el tudja adni.

A növények gyors növekedése

A növények számára naponta 24 órán keresztül elérhető a tápoldat. Ennek köszönhetően gyorsabban növekednek. Például a fejes saláta, amely normál körülmények között 2 hónapig növekszik, az aquapóniás rendszerben 1 hónap alatt beérik.

Térmegtakarítás

Tekintettel arra, hogy a növények vertikálisan termeszthetők, gyorsabban növekednek és a rendszer egész évben működik, a Future Farming farmjai összehasonlíthatatlanok bármilyen más mezőgazdasági termeléssel. Egy 1000 m² területű farm ugyanolyan hozamot eredményez, mint egy 20 hektáros halastó és egy 18 000 m² -es szántóföldi zöldségtermesztés.

Egyszerűbb munka

A Future Farming dolgozóinak sokkal egyszerűbb munkája van. Semmiféle hajlongás a gazoláskor, semmiféle vegyi permetezés és nehéz technika a földeken. Minden higiénikusan tiszta és kézközeli. A gaz nem tud hol megnőni, és a dolgozóknak csak a halak elégedettségét kell ellenőrizniük.

Elmarad az öntözés

Az aquapóniás farm technikai megoldása önmagában feleslegessé teszi az öntözést. A növények folyamatosan kapcsolatban vannak a tápoldattal és soha nem szenvednek vízhiányban. Semmilyen víz nem szivárog a környezetbe és nem folyik el a talajfelületen. Nem áll fenn az erózió és a talajvizek szennyeződésének veszélye, mint ahogy ez a hagyományos mezőgazdaságban jelen van. A monokultúrás termesztés földterületeire visszatérhetnek azok a tényezők, amelyek segítenek felfogni a vizet és a földbe visszakerülhetnek a vegyszerek és nehéz technika által kiölt fontos mikroorganizmusok és az élővilág. Növekszik majd a talaj retenciós képessége és leáll a elsivatagosodás.

ALKALOM

Szeretne többet tudni az aquapóniáról, vásárolni kíván aquapóniás termékeket, esetleg beruházóként vagy csapatunk tagjaként akar csatlakozni ehhez a szakágazathoz?

Tudjon meg többet

GYAKORI KÉRDÉSEK

Milyen gyümölcsöt, zöldséget és halat tudunk kiprodukálni az aquapóniás rendszerben?

A Future Farmingban a legapróbb részletekig be tudjuk állítani a halak és a növények életfeltételeit. A víz és a levegő hőmérsékletétől egészen a nagyon pontos pH értékig vagy a vízben feloldott oxigénmennyiségig. Ez lehetővé teszi számunkra szinte bármilyen édesvízi halfajta és víziállat tenyésztését, és ezt a tenyészetet zöldség- és gyümölcstermesztéssel tudjuk kombinálni. Képesek vagyunk termeszteni olyan exotikus zöldségfajtákat is, amelyeket amúgy bolygónk másik feléből kellene behozni.

Miért fontos az aquapóniában a megvilágítás?

A fény energiával tölti fel a növényeket. Farmjaink napfényt használnak, ami természetesen a növények számára a legjobb, de földrajzi övezetünkben, főleg a téli időszakban, szükség van mesterséges fényforrásra is. A LED világítástechnológia fejlődésének és a fotoszintézis- és klorofill kutatások legújabb eredményeinek köszönhetően ma képesek vagyunk ezeket a fényforrásokat az egyes növények igényeinek megfelelően beállítani. A villanyáram fogyasztás ezzel optimalizálódik és a növények pontosan azt kapják, amire szükségük van. Emögött sok-sok év kutatómunka és tesztelés van. A holland növénytermesztő lámpák gyártóinak legújabb tanulmánya bizonyította, hogy mesterséges fénnyel ugyanolyan minőségű növény termeszthető, mint napfénnyel. Tehát ezen a területen a legmodernebb technikára támaszkodunk.

Miért használnak baktériumokat az aquapóniában?

A baktériumok kulcsfontosságúak a tápanyagok körforgásában. Ahogy az ember bélrendszerében van közel 10 kg baktérium, ami segíti az élelemből felvenni a tápanyagot, az aquapóniás rendszerben ezek a baktériumok a halak metabolizmusának salakanyagát átalakítják növényi tápanyaggá. Az első baktériumkolónia a halak bélrendszerében él, ahol feldolgozzák az élelmet. A második kolónia a biológia szűrőkben él. Mindkét kolónia monitorozva van, és szükség esetén pótlásra kerül. Kulcsfontosságú olyan speciális takarmány használata, amelyet a baktériumok megszoktak, és az egész folyamat nagyon hatékonyan működik. Ha a baktériumkolóniákat vegyszer- vagy antibiotikumok alkalmazásával megzavarjuk, megkezdődik az erjedés vagy a rothadás, és az aquapóniás rendszer működése leáll. Ezért ilyen szerek használata az aquapóniában nem megengedett. A kolóniákat több tíz különböző baktériumtörzs alkotja, amelyek közösen végzik el azt, amire szükség van. Ezen a területen óriási beruházásokkal támogattuk a megfelelő baktériumok kiválasztására fókuszáló kutatásokat, és ez lett cégünk know-how-jának alappillére. A haltakarmány és a baktériumok helytelen kezelése az aquapóniás rendszer működési zavarainak vagy összeomlásának leggyakoribb oka.

Zárt vagy nyitott terű aquapónia a jobb?

Minden alkalmazásnak megvannak az előnyei és a hátrányai. A zárt térben magasabb hozamokat lehet elérni és egész évben működhet. Ennek az ára viszont a nagyobb energiafogyasztásban nyilvánul meg. A kültéri alkalmazásoknál az energiafogyasztás minimális, de csak szezonálisan működtethető. A további különbségek a környezet higiéniai igényességével és a minőségi követelmények betartásával függenek össze. A kültéri alkalmazások soha nem tudnak eleget tenni az AQP Food cég által kiadott, az abszolút minőségű élelmiszerekre vonatkozó minőségbiztosítási standardjainak.

A FUTURE FARMING 
A MÉDIÁKBAN

dropstoreheart-pulsedinnerleafrocketcrossmenucrop
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram